PHP komt bijna overal voor op het internet. Iedereen heeft er weleens van gehoord en zeker iedereen heeft er weleens gebruik van gemaakt. Het zorgt ervoor dat webpagina’s dynamisch zijn. Daarmee is het onmisbaar in de huidige manier van websites bouwen. Lees in deze blog meer over wat het is en wat het doet.
5
#Programmeren
Door · Matthias Benschop
#Maatwerk Software
Door · Matthias Benschop
Origineel komt het van Personal Home Page, maar daar wordt het niet meer voor gebruikt. Het staat tegenwoordig meer bekend als PHP Hypertext Processor. De software is open source. Zo mag jij of ik het gewoon gebruiken om er iets mee te bouwen. Dit is überhaupt een van de redenen waarom het zo bekend is geworden. Het is enorm effectief én gratis om nieuwe PHP software mee te maken. Uitstekend dus om mensen te verleiden om het te gebruiken. Inmiddels is het uitgegroeid tot een geliefde tool in de webdevelopment.
Ja, PHP kan samen met HTML (Hypertext Markup Language) gebruikt worden. Sterker nog, het is zelfs aan te raden. Waar HMTL de statische elementen van een website verzorgt is PHP het stuk wat het laat interacteren met de gebruikers. Door de input van de internetbezoeker ‘leeft’ een website. Je kunt op knoppen drukken, maar ook aankopen via een winkelwagensysteem zijn hierdoor mogelijk.
Een website zal altijd een stuk HTML in zich hebben. Dit zijn de basis bouwblokken om mee te bouwen. PHP is een verlengstuk en maakt deze bouwblokken functioneel voor de gebruiker. Nu krijgen ze niet alleen statische tekst te zien, maar kunnen ze ook acties ondernemen op de website.
Alhoewel PHP vaak een programmeertaal genoemd wordt is dit het in feite niet. Een betere benaming is namelijk een scripttaal. Deze twee lijken op elkaar maar zijn niet helemaal hetzelfde. Programmeertalen compileren terwijl ze taken uitvoeren. PHP doet dit niet. Het slaat de compilatiestap over. Dit betekent tegelijkertijd wel dat je een interpreteerder nodig hebt om het te laten werken. Met een script kun je veelvoorkomende duidelijke taken automatiseren. Dit script doet de reeks handelingen die je wilt uitvoeren voor je, in precies die volgorde als waarin je het programmeert.
PHP doet niet één ding. Het doet eigenlijk heel veel dingen. Het merendeel zien we niet eens. Het stuk wat we wel zien gebeurt aan de voorkant van een website. WordPress is een van de bekendste platformen die PHP gebruikt. Dankzij PHP kun jij inloggen in het dashboard van je Wordpress website. Dankzij dezelfde PHP kunnen jouw klanten hun betalingen afronden in het bestelmenu en krijgen ze een bon opgestuurd.
Met behulp van PHP download je de inhoud van een website. De inhoud staat opgeslagen op een database, maar het moet wel nog worden opgehaald. Dat stukje verzorgt de PHP. Ook zonder dat je het ziet is PHP voor je aan het werk. Het communiceert met constant met de server terwijl jij aan het browsen bent.
Zonder PHP zijn veel handelingen van bezoekers niet mogelijk op een website. Het zorgt ervoor dat er een interactie mogelijk is tussen de bezoeker en de getoonde webpagina. Bovendien is het goed om niet te vergeten dat computers werken met computertalen. Ze kunnen alleen je verstaan als je de juiste taal gebruikt. PHP is een brug om de broncode van een website te vertalen naar iets nuttigs. Zo zien wij een complete internetpagina door de vertaalslag van PHP.
Om PHP in te zetten heb je een database nodig. Op deze manier worden de gegevens ingeladen die de scripttaal nodig heeft. Als iemand ergens op klikt is PHP datgene wat de klik registreert en de juiste respons geeft.
Een van de grootste voordelen van PHP is dat het op elk besturingssysteem te gebruiken valt. Waar je bij specifieke programma’s voor Windows of Mac nog weleens misgrijpt, is PHP een universele oplossing. Dit betekent natuurlijk ook dat er veel manieren zijn om het toe te passen. Het verwerken van de gegevens van de server gaat via een processor in die webserver. Omdat PHP een scripttaal is dat op server niveau werkt heet het ook wel een server side scripttaal.
Van het verwerken van deze gegevens zie jij als internetgebruiker vaak niets. Het gaat om het verwerken van gegevens die in formulieren of tekstvelden worden ingevuld. Wanneer jij de gegevens verstuurd naar de server is PHP de tool die het aanneemt en verwerkt.
Zoals gezegd is PHP een open source project. Dat het gratis te gebruiken is heeft veel bijgedragen aan de populariteit van de software. Voor jou betekent dit nog een voordeel: je bent geen geld kwijt aan het aanschaffen van de PHP software. Ook vanwege de grote populariteit is er veel hulp te vinden als je ergens niet uitkomt.
De meest gangbare CMS’en bieden een integratie met de PHP oplossingen. Veel mensen zoeken daarom niet verder om dergelijke software te vinden. Bovendien heeft het een reputatie dat het veilig en betrouwbaar is in gebruik.
PHP brengt je heel ver, maar toch zijn er een paar dingen waar het in tekort schiet. Met name de late ontwikkelingen zijn niet goed te combineren met PHP. Denk hierbij aan machine learning of AI. Dit komt omdat het minder dedicated libraries heeft dan andere oplossingen. Het beperkt de machine dus in het leerproces.
Een ander nadeel is dat het niet heel beginnersvriendelijk is. Het kan soms knap lastig zijn om te programmeren in PHP om echt iets goed af te leveren. Wanneer er fouten optreden is er wel genoeg informatie beschikbaar om het op te lossen, maar je moet wel ervaring hebben in de scripttaal.
Desalniettemin is PHP een enorm populaire software. Meer dan 8 op de 10 websites maken er gebruik van. Dit komt natuurlijk door de natuurlijke compatibiliteit met onder andere WordPress, Joomla en andere CMS’en. Het ziet ernaar uit dat het voorlopig een grote partij blijft in de markt. Met name door de open source is het erg toegankelijk voor programmeurs om het toe te passen. Wel zijn de andere programmeertalen zoals Javascript bezig met het uitbreiden van hun software om ook in deze gebieden ondersteuning te bieden.