HTML is de basis van vrijwel elke website. Het is een opmaaktaal waarmee je de structuur en inhoud van een webpagina creëert. Denk hierbij aan teksten, koppen, afbeeldingen en links. In deze blog leggen we duidelijk uit wat HTML is, waar het voor wordt gebruikt en hoe je ermee aan de slag kunt.
HTML, oftewel HyperText Markup Language, is een vrij eenvoudige manier van programmeertaal. Een programmeertaal is een formele taal waarin de opdrachten die een computer hoort uit te voeren, worden geschreven. Met HTML kun je de basis leggen voor het laten maken van een app. Dit zorgt voor de inhoud van een webpagina of app. Daarnaast kan de HTML ook voor de styling zorgen, maar daar zijn andere talen zoals CSS meer geschikt voor. Wij spreken over HTML als programmeertaal, maar eigenlijk is het niets meer als een opmaaktaal voor tekst en andere elementen die een webdocument vormen. Lees hieronder wanneer wij over tekst opmaken spreken als je werkt met de volgende punten:
Daarnaast zijn er nog andere delen waaruit opmaaktaal kan bestaan. Zo weet jij in ieder geval wat HTML is en wat dit betekent.
Wanneer een web document wordt opgemaakt met HTML worden eigenlijk de elementen waaruit een pagina bestaat gemarkeerd. Hiermee wordt aan de webbrowser precies aangegeven welk element op welke manier moet worden weergeven. Dit kan je doen door de elementen waaruit een pagina bestaat op te sluiten in HTML-tags. Voorbeelden van dit soort elementen zijn:
Met HTML gebruik kan je ervoor zorgen dat een tekst wordt opgemaakt, waardoor het meer leesbaar wordt. Daarnaast kan je ook zorgen dat een tekst er uitnodigend uitziet om verder te lezen. Door verschillende elementen de juiste HTML-tag te geven maak je een tekst makkelijker te scannen en dit is voor vele mensen fijn. Voor bedrijven is HTML een belangrijke bouwsteen voor software op maat, speciaal voor het MKB.
Wanneer je een webpagina gaat indelen met HTML en verschillende elementen gaat markeren, gebruik je hierbij de HTML-tag. Bijna alle tags bestaan hierbij uit een openingstag en een sluittag. Hierbij zijn wel enkele uitzonderingen.
De openingstag wordt geplaatst voor het markeren element en de sluittag wordt gebruikt aan het einde van een markering bij een element. Hieronder volgt een voorbeeld van een HTML-tag:
<strong> Wat is HTML? </strong>
Bij dit voorbeeld wordt de tekst door deze HTML-tag dikgedrukt gemaakt op een pagina. Met het gebruik van HTML-tags maak je pagina’s niet alleen aantrekkelijker, maar zorg je ook voor een duidelijk overzicht.
Zoals gezegd is HTML een programmeertaal en dit programmeertaal wordt vanzelfsprekend geschreven. Je hebt hier meerdere manieren voor, maar er zijn een aantal tools die heel handig zijn om HTML te schrijven. Het kan al met vrij eenvoudige middelen, een kladblok is namelijk voldoende. Toch wil je wat meer gebruiksgemak met wat afsnijroutes om codes te schrijven. Daarom hebben we hier een korte lijst van beschikbare tools om HTML mee te schrijven.
Sublime Text is een moderne tool voorzien van alles wat je nodig hebt om codes te schrijven. Een overzichtelijk menu en intuïtieve indeling maakt het een populaire keuze. Het begon als een project puur voor Mac bedoeld maar is inmiddels uitgegroeid tot Microsoft en Linux. Vooral de grote bibliotheek geeft je genoeg opties voor add-ons. Het is een betaalde applicatie.
Je kent Adobe van onder andere Photoshop, maar ze hebben nog veel meer te bieden, dit laten ze zien met Brackets. Het is een software waarmee je HTML kunt schrijven. Dankzij deze gratis software kun je gewoon je gang gaan. Bovendien heeft het een integratie met de andere producten van Adobe. Photoshop bestanden kunnen rechtstreeks geïmporteerd worden en omgezet naar CSS.
Deze gratis tool voor Mac is een open source text editor. Je kunt het als gewone teksteditor gebruiken, maar dankzij de talloze plug-ins customiseer je het helemaal naar je eigen behoefte. Zo heb je de mogelijkheid om er CSS, maar ook C++, HTML of vele andere programmeertalen in te zetten. Dit maakt het een zeer veelzijdig product.
Ben je enthousiast geworden over HTML en webontwikkeling, maar weet je niet waar te beginnen? Of zoek je een partner die jouw website of software professioneel kan ontwikkelen? InnovaWare staat voor je klaar. Wij bieden maatwerkoplossingen die aansluiten bij jouw behoeften, of het nu gaat om het bouwen van een website, het ontwikkelen van software, of het verbeteren van je digitale processen.
Met onze expertise zorgen wij ervoor dat jouw online aanwezigheid niet alleen functioneel, maar ook visueel aantrekkelijk en gebruiksvriendelijk is. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe wij jouw organisatie naar een hoger niveau kunnen tillen.
5
Programmeren
Door · Karel Deij
Door · Matthias Benschop
Kvk: 90893891
Btw nr. NL865489257B01
Waaldijk 79
5305CC Zuilichem
© 2025 InnovaWare - Alle rechten voorbehouden