Wat is HTML?

HTML is een programmeertaal die gebruikt wordt om webpagina’s mee te schrijven. Je komt het overal tegen op het internet. Ook jij bent het ongemerkt tegengekomen nu je op het internet zoekt. Het is een vrij standaard vorm om webpagina’s mee te laden.

Onderdeel uit collectie

2

Programmeren

Geschreven door
Matthias van InnovaWare schrijft een blog over Wat is HTML?
Matthias Benschop

Meer informatie nodig over Wat is HTML?? Neem hieronder contact op!

Vorige blog

#Applicatie structuur

Wat is een wireframe?

Door · Karel Deij

Volgende blog

#Laravel

Wat is Laravel?

Door · Matthias Benschop

Wat betekent HTML?

HTML betekent Hyper Text Markup Language. Het is een vrij eenvoudige manier van programmeertaal. Het zorgt voornamelijk voor de inhoud van een webpagina. Daarnaast kan ook voor de styling zorgen, maar daar zijn andere talen zoals CSS meer geschikt voor. Ondanks de simpele opzet is het een zeer vaak gebruikte programmeertaal. Een heel groot gedeelte van de webpagina’s die jij bezoekt zijn gebouwd met HTML.

 

Hoe zit een HTML webpagina in elkaar?

Een HTML pagina heeft een vrij duidelijke structuur. Je begint met een DOCTYPE-declaratie. Via deze declaratie weet de browser welke standaarden er worden gebruikt om iets in te laden. De browser is het programma wat je gebruikt om op het internet te gaan zoals Chrome, Firefox of Safari. Je krijgt een tag die het HTML document opent. Hierna komt een “head” tag. Dit stuk geeft informatie over de titel maar ook over de links van de stylesheets. De “head” wordt opgevolgd door de “body”. Dit is de opbouw samen met de inhoud van de pagina.

 

De 3 front-end programmeertalen

Om webpagina’s te bouwen zijn er 3 populaire front-end programmeertalen: HTML, CSS en Java Script. Ieder heeft z’n eigen unieke eigenschappen hoe ze bouwen. Het komt regelmatig voor dat alle drie worden gebruikt om de unieke eigenschappen te combineren. HTML vormt meer de harde structuur van een webpagina zoals de tekst of links terwijl CSS over de stijl van deze inhoud gaat. Lettertype en kleuren zijn enkele voorbeelden. Java Script brengt een nieuwe dimensie omdat het van een statische pagina een interactieve maakt. Het laadt scripts in die dingen doen of zelfs complete applicaties.

 

Hoe kun je de broncode van een website zien?

Ook jij kunt in enkele simpele stappen met je eigen ogen zien hoe een pagina op het internet is opgebouwd. Dit doe je door naar de broncode te gaan van een website. Er zijn hier verschillende mogelijkheden voor maar de snelste en veruit de simpelste is via de opties van je webbrowser zelf. Wanneer je een pagina bezoekt rechtsklik je simpelweg ergens op de pagina. Als het goed is krijg je nu een lijst met meerdere opties te zien. Ga in dit menu naar ‘Paginabron weergeven’ of ‘Broncode weergeven’ en je krijgt een venster te zien met de broncode van de internetpagina.

 

Met welke tools schrijf ik makkelijk HTML?

Zoals gezegd is HTML een programmeertaal. En deze programmeertaal wordt geschreven. Je hebt hier meerdere manieren voor, maar er zijn een aantal tools die heel handig zijn om HTML te schrijven. Het kan al met vrij eenvoudige middelen, een kladblok is namelijk voldoende. Toch wil je wat meer gebruiksgemak met wat afsnijroutes om codes te schrijven. Daarom hebben we hier een korte lijst van beschikbare tools om HTML mee te schrijven.

 

Sublime Text

Sublime Text is een moderne tool voorzien van alles wat je nodig hebt om codes te schrijven. Een overzichtelijk menu en intuïtieve indeling maakt het een populaire keuze. Het begon als een project puur voor Mac bedoeld maar is inmiddels uitgegroeid tot Microsoft en Linux. Vooral de grote bibliotheek geeft je genoeg opties voor add-ons. Het is een betaalde applicatie.

 

Brackets

Je kent Adobe van onder andere Photoshop, maar ze hebben nog veel meer te bieden dit laten ze zien met Brackets. Het is een software waarmee je HTML kunt schrijven. Dankzij deze gratis software kun je gewoon je gang gaan. Bovendien heeft het een integratie met de andere producten van Adobe. Photoshop bestanden kunnen rechtstreeks geïmporteerd worden en omgezet naar CSS.

 

Atom

Deze gratis tool voor Mac is een open source text editor. Je kunt het als gewone text editor gebruiken, maar dankzij de talloze plug-ins customize je het helemaal naar je eigen benodigdheden. Zo heb je de mogelijkheid om er CSS, maar ook C++, HTML of vele andere programmeertalen in te zetten. Dit maakt het een zeer veelzijdig product.

 

Matthias van InnovaWare

Een vrijblijvend adviesgesprek inplannen?

Neem contact op!