Wat is software?

Software kom je overal tegen: in huishoudelijke apparaten, bij het inchecken voor het vliegtuig en natuurlijk op je computer. Maar wat is het eigenlijk? Software is een verzamelterm voor programma’s, applicaties en computersystemen. Ze sturen zowel de elektronische apparaten aan als dat ze taken uitvoeren.

Onderdeel uit collectie

10

Maatwerk Software

Geschreven door
Matthias van InnovaWare schrijft een blog over Wat is software?
Matthias Benschop

Meer informatie nodig over Wat is software?? Neem hieronder contact op!

Vorige blog

#Programmeren

Wat is PHP?

Door · Matthias Benschop

Volgende blog

#Maatwerk Software

Wat kost maatwerk software?

Door · Karel Deij

Welke soorten software zijn er?

Om goed te weten wat software is, moet je weten dat er verschillende soorten zijn. Sommige soorten zorgen ervoor dat de elektronische apparaten überhaupt functioneren en anderen geven je de mogelijkheid om te interacteren met de apparaten. Door een combinatie van deze soorten software kan een computer dus zowel informatie ontvangen als sturen. Door middel van software stuurt de gebruiker de computer aan. De klikken worden vertaald naar acties.

 

Alle soorten software zijn niet tastbaar. Ze hebben geen fysieke vorm en je kunt ze niet aanraken. Het stuurt de fysieke onderdelen van een computer, de hardware, aan. Deze hardware zijn dus wel tastbaar en worden aangedreven door de software in de elektronische apparaten.

 

Systeemsoftware

Systeemsoftware stuurt je computer aan. Zonder dit zou je computer niet werken. Het is verder onder te verdelen in besturingssystemen, apparaatstuurprogramma’s en hulpprogramma’s. Een besturingssysteem is misschien wel de belangrijkste vorm van software. Vrijwel de gehele werking van een computer vindt zijn basis in de besturingssystemen. Ook het aansturen van de hardware valt hieronder. Bekende voorbeelden zijn de OS (Operating System) van Microsoft en Apple.

 

Apparaatstuurprogramma’s vormen een verlengstuk van de besturingssystemen. Deze stellen computers in staat diverse hardware aan te sturen zoals printers, scanners en camera’s.

 

De hulpprogramma’s zijn ter ondersteuning van de rest. In tegenstelling tot besturingssystemen hebben deze programma’s een zeer specifieke taak. Denk hierbij aan digitale herstelwerkzaamheden, back-ups maken, datacompressie of schijfopruiming.

 

Applicatie software

Applicatie software is met een specifiek doel gemaakt. De taken die je ermee kunt uitvoeren zijn heel specifiek, zoals video bewerking of tekstverwerkers. Deze applicaties installeer je binnen een bestaand systeem om bepaalde taken te kunnen doen. Soms brengen ze niets nieuws, maar maken ze bestaande taken een stuk makkelijker om uit te voeren.

 

Waar wordt software voor gebruikt?

Software is er in alle vormen en maten. De doeleinden waarvoor het gebruikt wordt verschilt dan ook. Je hebt privé software dat puur voor eigen gebruik is zoals spelletjes, maar ook tools die je op de werkvloer gebruikt. Denk hierbij aan Excel of tekstverwerkers.

 

Bovendien heb je software wat nog verder gaat binnen de bedrijfsstructuur. Zo kunnen de meeste bedrijven niet meer zonder een ERP-systeem of op maat gemaakte applicaties binnen hun bedrijf.

 

Inmiddels vind je diverse programma’s in ziekenhuizen, banken, retail, maar ook gemeenten doen niet anders. Het maakt zoveel taken makkelijk dat het een enorme efficiëntie boost geeft aan je organisatie. In combinatie met automatisering en AI neemt het nog veel meer taken over die anders met de hand gedaan moesten worden.

 

Hoe wordt software ontwikkeld?

Om software te ontwikkelen moet je codes kunnen schrijven. Programma’s worden gemaakt op basis van een programmeertaal. Dit kan Python zijn, maar ook C++. Iemand wie zich bezighoudt met het bouwen van software heet een software ontwikkelaar. Bedrijven die software ontwikkeling als dienst aanbieden maken gebruik van app development software. Dit is een tool waarmee je in verschillende programmeertalen iets kunt maken.

 

Software kan vanaf nul worden opgebouwd, voortkomen uit al bestaande codes of samengesteld uit modules. Ieder heeft z’n eigen voordelen. Vaak is het goed om te kijken waar jij behoefte aan hebt voordat je een keuze maakt. Mocht je advies nodig hebben kunnen we bij Innovaware je voorzien van professioneel advies.

 

Open source en closed source software

Er is een verschil tussen open source en closed source software. Open source zegt het al, je mag hierbij aan de broncode sleutelen. Deze is toegankelijk voor iedereen. Het staat je vrij om dingen aan te passen om het beter in te richten voor de taken die jij voor ogen hebt. Dit erg handig omdat er al een groot gedeelte van de software gebouwd is voor je. Je hoeft het alleen toe te spitsen op jouw doeleinden. Closed software daarentegen kun je niet aanpassen. Het is een van tevoren gemaakt pakket dat je alleen in die staat mag gebruiken.

 

Niet iedereen is even bedreven in het schrijven van programma’s. Voor deze mensen zijn er no code oplossingen. Hierbij kun je toch op zekere hoogte software ontwikkelen zonder dat je diepgaande kennis nodig hebt. Tot slot bestaat er ook low code oplossingen. Hiermee werk je meestal op basis van simpele manieren van code bouwen. Je hoeft alleen knoppen aan te klikken of te slepen. Een visuele indeling heeft vaak de voorgrond.

 

SaaS en On Premise

SaaS en On Premise geeft het verschil aan tussen of je de software in bezit krijgt of slechts in gebruik neemt. In het geval van On Premise staat de software geïnstalleerd op de computers van jouw bedrijf. Je hebt een applicatie gekocht of je gebruikt een licentie. Hoe dan ook staat het op jouw netwerk, op jouw servers. Je bezit met On Premise oplossingen de applicaties die je op je computers hebt staan.

 

Met SaaS, ofwel Software-as-a-Service, is dit niet het geval. Een aanbieder geeft je online de optie om gebruik te maken van hun programma. Jij huurt als het ware de software om er tijdelijk mee te werken. Het staat niet lokaal bij jou opgeslagen, want het is nog steeds in beheer van de SaaS aanbieder.

 

Weer iets anders is Cloud Computing. Dit is niet alleen dat het online wordt aangeboden, maar de online oplossingen gaan nog verder dan dat. In dit geval huur je ook een server via de online diensten. Ook hardware of infrastructuur kunnen op deze manier gehuurd worden.

 

Bij InnovaWare laat je je software op maat maken

Wil jij je bedrijf naar een nieuw niveau tillen met het gebruik van software? Innovaware is de partij die je software op maat kan maken. Hierbij bouwen we het helemaal zelf op. Jij geeft de volledige invulling van hoe je het wilt hebben. Door het op maat te laten maken krijg je niet te maken met de beperkingen van standaard softwarepakketten.

 

Misschien heb je nog niet alles helemaal rond omdat je simpelweg niet weet wat er allemaal mogelijk is. In dat geval is het handig om eens in gesprek te komen met een expert van ons bedrijf. Bij Innovaware helpen we je graag met het brainstormen voor je nieuwe investering. Alleen op die manier krijg jij software dat helemaal op jouw unieke bedrijfsprocessen is ingesteld.

 

Neem contact op om te spreken met een expert. Wij kijken naar wat jouw bedrijf nodig heeft en geven een oplossing op maat.

 

Matthias van InnovaWare

Een vrijblijvend adviesgesprek inplannen?

Neem contact op!