Wat is open source software?

Bij open source software staat het iedereen vrij om de broncode in te zien en te bewerken van de software. Een uitgever biedt de software aan, maar ontwikkelaars kunnen zelf stukken code erbij schrijven of weghalen. Om dit te doen heb je wel kennis van zaken nodig, daarom is het alleen interessant voor de programmeurs zelf en niet voor de eindgebruikers.

Onderdeel uit collectie

5

Programmeren

Geschreven door
Matthias van InnovaWare schrijft een blog over Wat is open source software?
Matthias Benschop

Meer informatie nodig over Wat is open source software?? Neem hieronder contact op!

Vorige blog

#Maatwerk Software

Wat is maatwerk software?

Door · Karel Deij

Volgende blog

#Programmeren

Wat is PHP?

Door · Matthias Benschop

De ontwikkelingsmogelijkheden van open source software

Open source software geeft veel ontwikkelingsmogelijkheden voor de developers. Omdat alles zichtbaar is kun je makkelijk zien waar er verbeterpunten liggen. Bovendien gaan de ontwikkelingen erg snel. Doordat de leverancier van de broncode iedereen grote vrijheid geeft hoeven bepaalde stappen niet gemaakt te worden in het ontwikkelen van de software.

 

Open source software is de laatste tijd enorm populair geworden. Zeker in deze tijd van internet en verbondenheid is het wel zo makkelijk om met z’n allen aan een project te werken. Ook hebben bedrijven inmiddels door dat open source software zeker geen slechte kwaliteit is. Het is in het algemeen geaccepteerd om ermee te werken. Veel bedrijven zien hun processen verbeteren aan de hand van deze software.

 

Hoe werkt open source software?

Een aanbieder van open source software benadert een platform om het te verspreiden. Deze platformen bundelen veel van deze projecten zodat het makkelijk is voor ontwikkelaars om nieuwe open source software te ontdekken. Github is een voorbeeld van zo’n distributeur.

 

Nu het eenmaal vrijuit beschikbaar is kunnen developers het downloaden vanaf de website. Zij krijgen dan toegang tot de broncode, dus de daadwerkelijke code die geschreven is om het programma te maken. Het staat ze vervolgens vrij om stukken bij te schrijven, weg te halen, aan te passen of verbeteringen door te voeren.

 

Sommige open source software wordt door deze bekendheid steeds aantrekkelijker om mee te werken. Het gevolg is een sneeuwbaleffect van ontwikkelingen, want meer en meer ontwikkelaars buigen zich over de software om het te verbeteren. Op deze manier kan in een zeer korte tijd grote stappen genomen worden. Het aantal programmeurs dat eraan werkt heeft een direct verband met de snelheid van de ontwikkelingen.

 

Omdat open source software breed ingezet kan worden vind je het terug in veel verschillende branches. Van bio sciences tot aan financiële instellingen. Open source is overigens niet een begrip wat zich alleen tot software verhoudt. Je hebt hetzelfde principe in de wetenschap, levensmiddelen en bijvoorbeeld industriële ontwerpen.

 

Voor wie is open source software geschikt?

Over het algemeen is open source software voor kleine of middelgrote bedrijven. Het biedt een makkelijke manier om toch aan kwalitatieve software te komen. Het grootste voordeel van open source software is dat het niet zo duur is. Je zult dus zien dat veel partijen die niet te maken hebben met een winstoogmerk hiervoor kiezen. Denk aan persoonlijk gebruik van programmeurs. Ze kunnen hun vaardigheden uitbreiden zonder dat ze geld hoeven te betalen om met de software om te gaan. Daarnaast is het een goede optie voor stichtingen en onderwijsinstellingen om de kosten te drukken.

 

Ook voor bedrijven is open source software geschikt. Wanneer je als startup niet te veel kunt investeren, maar je hebt wel software nodig is dit een prima optie. Laat staan dat de ontwikkelsnelheden doorgaans hoger liggen heb je al snel een resultaat waar je mee kunt werken.

 

Waarom gebruiken bedrijven open source software?

Open source software heeft veel voordelen voor bedrijven. Deze hebben niet eens allemaal te maken met een vermindering van de kosten. Er zijn ook overwegingen van gebruiksgemak en betrouwbaarheid om te maken. Daarnaast speelt de community een grote rol in het onderhouden van het momentum tijdens een ontwikkelproces.

 

Transparantie

Door de broncode te kunnen inspecteren weet iedereen waar ze aan toe zijn. Er zijn geen verborgen programma’s die via de achterkant iets kunnen doen. De transparantie is een van de redenen waarom veel bedrijven kiezen voor het laten ontwikkelen in open source software. Ze zien de codes die geschreven zijn en weten wat ze moeten doen om het precies te laten doen wat ze willen.

 

Community

Bij de community kun je terecht wanneer je eigen ontwikkelaars ergens niet uitkomen. Iedereen heeft natuurlijk ervaring met de programmeertaal wat ervoor zorgt dat er altijd wel iemand is die je kan helpen. Projecten komen op deze manier niet stil te liggen omdat er bepaalde kennis ontbreekt. Het hebben van een community is belangrijk om elkaar op de hoogte te houden van doorbraken, maar maakt het ook een stuk leuker. Samenwerken met gelijkgestemden is nu eenmaal goed voor het enthousiasme van je team.

 

Beginnersvriendelijk

Open source software is goed om mee te beginnen als je nog nieuw bent in het vak. Dit geeft bedrijven de mogelijkheid om kleinere projecten uit te besteden aan personeel wat de training hard kan gebruiken. Baat het niet dan schaadt het niet, want je bent geen kosten kwijt aan het gebruik van de software bijvoorbeeld.

 

Zelfverbeterend systeem

In combinatie met de community vormt de vrijgegeven broncode een soort zelfverbeterend systeem. Fouten die er in het begin in zaten zitten er al lang niet meer in. Bij nieuwe uitbreidingen zijn er zoveel mensen die het testen dat de dingen die eerst over het hoofd zijn gezien meteen opgepakt worden. De veiligheid van de software is dus ook behoorlijk hoog.

 

Stabiliteit

Zelfs al stopt de originele aanbieder ermee zullen de programma’s nog steeds beschikbaar zijn. Ze zijn publiek toegankelijk en het is zover verspreid dat het niet afhankelijk van één partij is. Bedrijven krijgen hiermee het vertrouwen dat ze kunnen investeren zonder dat ze risico lopen dat dit voor niets is geweest. Het zal namelijk niet zo zijn dat je na de investering alles kwijt raakt. De software blijft gewoon bruikbaar en je bedrijfsprocessen zullen gewoon blijven werken.

 

Hoe zit het met beschermde software?

Beschermde software mag je niet zomaar inzien of bewerken. Het is het eigendom van de originele beheerder. Wil je ermee aan de slag gaan dan moet je eerst aan hen toestemming vragen. Zij zijn de enige die de rechten hebben om de software legaal te kopiëren of aan te passen. Deze proprietary software geeft het met de naam al aan: het is het eigendom van iemand. Dit is niet per se een slechte keuze, maar de ontwikkelingen zullen iets trager gaan. Je bent afhankelijk van de toestemming van de beheerder.

 

Wat zijn open standaarden?

Open standaarden zijn niet hetzelfde als open source. Programma’s die met open standaarden werken zijn simpelweg zo gemaakt dat ze goed te combineren zijn met andere systemen. Dit scheelt in het uitzoeken van applicaties die met elkaar kunnen communiceren. Door ze vanuit de opties van open standaarden te kiezen weet je zeker dat je hier geen problemen mee krijgt. Een open standaard programma kan dus wel vallen onder closed of proprietary software. Bekende voorbeelden van open standaarden software zijn TXT, PHP, HTML en CSS.

 

Is open source gratis?

Open source wordt soms verward met gratis. Deze twee zijn niet hetzelfde. Het is meer een kwestie van de rechten. Je hebt soms nog steeds constructies waarbij je een abonnement moet afsluiten om de open source software te gebruiken. Deze kosten liggen echter meestal niet hoog. Ook mag je de erkenning niet voor jezelf nemen. Wanneer jij een product eruit ontwikkelt moeten de credits naar de originele broncode maker gaan. In sommige gevallen biedt de leverancier tegen een meerwaarde extra opties aan die niet in de standaard licenties zitten. Dit is een manier voor de eigenaren om genoeg inkomsten te krijgen om de software openbaar te houden.

 

Vrij te gebruiken, wel met een plan

Dat iedereen zich mag aansluiten aan de ontwikkeling van de software betekent niet dat iedereen zomaar wat doet. Er blijft wel een algemeen plan van aanpak bestaan. De leverancier van de open source software heeft meestal ook een management die regelmatig updates geeft in welke richting ze de broncode aan het ontwikkelen zijn.

 

Dit is om te voorkomen dat het chaotisch wordt tijdens het ontwikkelproject. Er moet een projectleider zijn die de richting aangeeft waarin de ontwikkelingen zullen plaatsvinden.

 

Wat zijn voorbeelden van open source software?

Er zijn heel wat voorbeelden te noemen van open source software. Ze hebben een tijd lang al de populariteit naar aanleiding van onder andere PHP. Deze grote successen hebben ertoe geleid dat er steeds meer op de markt beschikbaar komen. Toch zullen we hier er enkele benoemen.

 

Python

Python is een programmeertaal die ook voor beginners geschikt is. Het voelt intuïtief aan en veel developers zeggen dat ze er makkelijk mee overweg kunnen. Aan de hand van packages (kant-en-klare bouwblokken) gaat het bouwen erg snel. Je hoeft niet alles vanaf nul op te bouwen. Het is uitstekend voor oplossingen om big data te verwerken met onder andere koppelingen naar machine learning.

 

C++

C++ is een uitbreiding op de vroegere programmeertaal C. De constructieregels zijn min of meer hetzelfde als de voorganger. C++ is in veel verschillende gevallen een geschikte optie om in te programmeren. Wat het apart zet is dat het een multi-paradigmataal is. Je kunt er onder andere ook 3D features mee maken.

 

PHP

PHP heeft veel bijgedragen aan de bekendheid van open source software. Meer dan 80% van de websites werkt met PHP. Wanneer jij iets doet op een website zoals het klikken van een knop of een aanvraagformulier invullen, dan maak je gebruik van PHP. Je ziet het zelf niet in actie omdat het aan de achterkant van de website werkt.

 

Matthias van InnovaWare

Een vrijblijvend adviesgesprek inplannen?

Neem contact op!