Software koppelingen

Gebruikt jouw bedrijf meerdere softwarepakketten? Niet altijd kunnen deze onderling goed communiceren met elkaar. Naarmate je bedrijf groeit, groeien ook de applicaties die je collega’s gebruiken. Om bedrijfsprocessen te versnellen heb je software koppelingen nodig. Deze maken van de losse software één geheel.

Onderdeel uit collectie

2

API koppeling

Geschreven door
Matthias van InnovaWare schrijft een blog over Software koppelingen
Matthias Benschop

Meer informatie nodig over Software koppelingen? Neem hieronder contact op!

Vorige blog

#Apps

Kosten app laten maken

Door · Karel Deij

Volgende blog

#Maatwerk Software

Software vastgoed

Door · Karel Deij

Software aan elkaar koppelen

Bij Innovaware kunnen we jouw software aan elkaar koppelen. We zullen eerst kijken of dit vanuit de software zelf al mogelijk is. In de meeste gevallen is dit een API. Ook al is dit niet aanwezig kunnen we dit allemaal bouwen. We hebben al bij veel bedrijven dit soort maatwerk mogen implementeren.

 

Een API is een zogeheten Application Programming Interface. Het is een schakel die het communiceren tussen verschillende software mogelijk maakt. Je kunt je voorstellen dat software met andere programmeertalen elkaar niet kunnen verstaan. Een API is een tussenschakel die ervoor zorgt dat alle aangesloten applicaties dezelfde databases gebruiken.

 

Hoe maak je een software koppeling?

Een software koppeling maak je meestal op basis van de bestaande infrastructuur en standaard opties. Het is doorgaans het goedkoopst om deze ingebouwde koppelingen te gebruiken, omdat anders de koppeling op maat gebouwd moet worden. Bij Innovaware zullen we altijd eerst kijken in hoeverre dit mogelijk is met de bestaande applicaties. Zo niet bieden we genoeg ruimte om een oplossing op maat aan te bieden.

 

Met bestaande API

Als je software al een bestaande API mogelijkheid ondersteunt is het werk een stuk makkelijker. De meeste grote softwarepakketten komen standaard met een ondersteuning van een API. Deze kunnen dus weer zonder al te veel moeite gekoppeld worden aan de andere grote programma’s. Vooral wanneer het aankomt op de kleinere, onbekende apps is het soms een uitdaging.

 

Zonder bestaande API

Als er om wat voor een reden dan ook geen API beschikbaar is, moet deze gemaakt worden. In dat geval kan het zo zijn dat we met de leverancier van de software moeten samenwerken om samen een API koppeling te maken. Open source scheelt hierin al veel omdat het samenwerken makkelijker maakt. Als er sprake is van een licentie moeten er duidelijke afspraken gemaakt worden wat wel en niet mag.

 

ESB

Een ESB is een Enterprise Service Bus. Dit is een extra laag die we kunnen inbouwen om meerdere softwarepakketten aan elkaar te koppelen. Je zit dan niet meer met verschillende losse koppelingen per applicatie. Alles wordt aan de ESB gekoppeld en de informatie die verzonden wordt gekopieerd.

 

Deze extra laag is ook een extra beveiligingslaag. Wanneer een koppeling het begeeft, blijft de informatie alsnog opgeslagen in de tussenlaag. Deze gaat dus niet verloren. Het kan veilig worden bewaard totdat de gehele API weer gemaakt is.

 

De voordelen van software koppelingen

Dat software koppelingen een belangrijke rol spelen in het hedendaagse bedrijfsleven is duidelijk. Vrijwel elk bedrijf gebruikt tegenwoordig meerdere applicaties. Naarmate de bedrijven groter worden neemt het aantal applicaties alleen maar toe. Dit komt vanwege de grote voordelen die software koppelingen met zich meebrengen.

 

Je bedrijf wordt efficiënter

Een software koppeling zorgt dat de informatie van één programma feilloos doorgestuurd wordt naar een ander. Alle aangesloten programma’s werken met dezelfde databron die constant geüpdatet wordt. Je bespaart hiermee veel kosten die anders gebruikt worden voor het overzetten van data of het controleren van de administratie. In het kort gezegd worden alle bedrijfsprocessen efficiënter omdat er minder stappen nodig zijn.

 

Je data wordt nauwkeuriger

Een typefout is zo gemaakt. Zeker als informatie tussen afdelingen wordt uitgewisseld is het lastig om te herkennen of er een fout in de documentatie is geslopen. Dankzij de software koppelingen is dit verleden tijd. Iedereen werkt real-time in dezelfde gekoppelde omgeving. Dubbele data of tegenstrijdige data komt nauwelijks nog meer voor omdat er niets overgenomen hoeft te worden.

 

Versnellen van processen

Zoals gezegd wordt de data live bijgehouden. Geen vertraging betekent dat het personeel altijd met de huidige feiten een beslissing kan nemen. Je hoeft niet meer te wachten totdat een collega klaar is met het omzetten van zijn documenten naar de jouwe. Je kunt direct in het systeem zien wat de uitkomst is van zijn analyse. Het synchroniseren van de bedrijfsinformatie versnelt alle processen die ermee te maken hebben.

 

Standaardisering van gegevens

Niet iedereen werkt op dezelfde manier. De standaardisering van gegevens is iets waar iedereen op zit te wachten. Door één systeem te hanteren zorg je voor een gestroomlijnde manier van samenwerken. Je bent geen tijd meer kwijt aan het aansturen van individuen die op een andere manier werken. Alle collega’s moeten immers de data op één manier aanleveren zodat de koppeling het aanneemt.

 

Automatisch omzetten van kleine afwijkingen

Het op meerdere manieren benoemen van een klant, een kleine volgorde verandering van een productnaam, het kan allemaal gebeuren. Met een software koppeling gaan deze schoonheidsfouten direct eruit. Zo wordt de datum, productnaam of een ander unieke benaming elke keer op exact dezelfde manier geschreven. Dit voorkomt verwarring en dubbele, afwijkende notaties. Het systeem herkent vanzelf welke informatie eigenlijk hetzelfde is en converteert het naar één vooraf besloten term.

 

Makkelijker analyses kunnen maken

Het koppelen van software maakt het makkelijker om analyses te kunnen maken. Doordat je alle gegevens in één overzicht hebt, is het makkelijk een conclusie te trekken. Je hoeft niet meer te wachten totdat er verschillende rapporten op tafel komen om je analyses te maken. Ook het herleiden van informatie is een stuk makkelijker. Mocht je dus zien hoe bepaalde rapporten zijn opgebouwd kun je effectief de informatie van de betrokken afdelingen erbij pakken.

 

Geen gegevens meer kwijtraken

Als je in de weer gaat met fysieke informatiebronnen zoals papier of multomappen loop je het risico dat je iets kwijtraakt. Het kan ergens blijven liggen of in de chaos van een werkdag verloren raken. Door met de gehele werkploeg digitaal te werken raak je in ieder geval geen gegevens meer kwijt. Bovendien is het werken met papier niet goed voor het klimaat. Digitale oplossingen bieden veel duurzame alternatieven boven het elke keer uitprinten van een e-mail.

 

Investeren in de toekomst

Door je bedrijf te voorzien van de nodige software koppelingen investeer je in de toekomst. Met de komst van de verbondenheid van het internet, maar ook de toepassingen van machine learning op big data heb je alleen maar voordelen aan het synchroniseren van je bedrijfsprocessen. Alle investeringen die je maakt op het gebied van het koppelen van verschillende programma’s is mooi meegenomen voor de toekomst. Op een gegeven moment zal vrijwel elk bedrijf moeten geloven aan de digitalisering. Bijkomend voordeel is dat een software koppeling zichzelf snel terugverdient dankzij de positieve ROI.

 

Matthias van InnovaWare

Een vrijblijvend adviesgesprek inplannen?

Neem contact op!