Wat is Ionic?

Ionic is een HTML 5 open source framework om hybride apps mee te maken. Het is geliefd onder ontwikkelaars omdat het werkt met bekende programmeertalen zoals HTML, Javascript, CSS en Angular. Hierdoor kun je er snelle en kwalitatieve apps mee maken. Programmeren is mogelijk voor zowel websites als mobiele apps.

Onderdeel uit collectie

3

Apps

Geschreven door
Matthias van InnovaWare schrijft een blog over Wat is Ionic?
Matthias Benschop

Meer informatie nodig over Wat is Ionic?? Neem hieronder contact op!

Vorige blog

#Laravel

Maatwerk Softwareoplossingen met Laravel

Door · Matthias Benschop

Volgende blog

#Webshop software

De beste webshop software

Door · Matthias Benschop

Een hybride applicatie oplossing

Ionic is een frontend hybride applicatie oplossing die bestaat sinds 2013. Dit betekent dat de apps werken op je mobiele telefoon, maar ook op je desktop. Ontwikkelaars kiezen meestal voor een dergelijke oplossing op het moment dat hun doelgroep op beide platforms ligt. Je spreekt namelijk een heel breed publiek hiermee aan. Frontend houdt in dat je je richt op het gedeelte van een applicatie dat zichtbaar is voor de gebruiker.

 

Maar hoe werkt het eigenlijk? Ionic is gebaseerd op Angular, maar zit niet meer aan dit framework vast. Het biedt developers de mogelijkheid om apps te bouwen die als website worden ingeladen. Normaal gesproken zijn dit twee verschillende takken. Je kunt óf een website inladen óf je gebruikt een native app. Met Ionic is het toch mogelijk om een website te openen via je mobiele app.

 

De voordelen van Ionic

We hebben net al een paar voordelen genoemd van bouwen met een Ionic app. Het is niet voor niets dat er meer dan 5 miljoen apps mee zijn gebouwd. Je maakt er vrij snel een nieuwe app mee die kwalitatief goed blijft. Je levert een klein stukje compatibiliteit in om de toegankelijkheid enorm te vergroten. We zullen hier nog een aantal voordelen van de Ionic app geven.

 

Open source

Zoals gezegd is Ionic een HTML 5 open source framework. Open source houdt in dat iedereen de software vrij mag gebruiken. Er rusten geen gebruikersrechten op. Dit betekent dat als jij Innovaware inhuurt om een app voor je te bouwen jij eigenaar wordt van die app. Je zit niet met licenties die je moet afnemen om gebruik te mogen maken van de software. Wat je bouwt, is van jou. Daarnaast is de community groot van de meeste open source projecten. Mocht je dus tegen problemen aanlopen tijdens het ontwikkelproces is er altijd wel iemand met kennis van zaken om je verder te helpen.

 

Gestandaardiseerd

Ionic werkt met de meest bekende frameworks zoals HTML, Javascript en CSS. Je hoeft weinig tot in de details te programmeren omdat het meeste werk al bestaat. Het voordeel van gestandaardiseerd werk is dat je weet wat je kunt verwachten. Ook is het beginners vriendelijk omdat iedereen die zich heeft verdiept in het maken van software wel in aanraking is gekomen met HTML of Javascript.

 

Aan de hand van API’s kun je heel wat koppelingen maken mocht dat nodig zijn. Ook deze zijn gestandaardiseerd om de gebruiksvriendelijkheid te vergroten. Ionic ondergaat regelmatig updates waardoor het constant aan het vernieuwen is om met de moderne ontwikkelingen mee te gaan. Het staat niet stil dus.

 

Cross-platform

Sommige apps zijn helemaal ingericht om te werken op desktops en anderen werken alleen op je mobiele telefoon. Een hybride app zoals Ionic werkt cross-platform. Iemand met een Macbook of een Windows computer kan het gebruiken. Maar ook iemand met een Android telefoon of een iPhone kan er evenzeer gebruik van maken. Dit scheelt in de ontwikkeltijd omdat je maar één keer je codes hoeft te schrijven.

 

Makkelijk om te bouwen

Ionic is een vrij eenvoudig app om te begrijpen. Je zult merken dat wanneer je kennis hebt van HTML, CSS en Javascript dat je al gauw dit framework ook onder de knie krijgt. Het is goed over te laten aan programmeurs die nog niet zo veel ervaring hebben, maar wel meer willen leren. Het simpele ontwerp is de bedoeling geweest van de makers. Het moet toegankelijk blijven om makkelijk te kunnen bouwen.

 

Veel voorwerk is al gedaan

Niet alleen de programmeertalen zijn gestandaardiseerd. De developers hebben ook het voordeel dat veel elementen al kant-en-klaar zijn. Je minimaliseert het schrijfwerk van je ontwikkelingsteam omdat er al veel schrijfwerk voor hen is gedaan. Het enige wat overblijft is het toepassen van de buttons en triggers die je direct uit de bibliotheek kunt pakken.

 

Nadelen van Ionic

Bij het kiezen voor een hybride oplossing maak je ergens ook een compromis. Waar een native (platform specifieke) applicatie helemaal is toegespitst op één platform is een hybride een bredere versie. Dit betekent ook dat je een paar functionaliteiten laat liggen die alleen op die specifieke platformen werken. Dit is wat je terugziet in de toepassing van de Ionic app.

 

Oude telefoons hebben soms moeite met webapplicaties

Je zou het niet zeggen, maar webapplicaties zijn best wel grote programma’s die moeten draaien voor een mobiele telefoon. Dit is überhaupt de reden waarom een app versie van een browser dienst meestal beter uitpakt. Websites laden zware onderdelen in en zijn niet altijd gemaakt voor volledige ondersteuning van mobiele telefoons.

 

Ionic laadt een website in via een app. Dus voor de wat oudere telefoons is dit behoorlijk wat data dat verwerkt moet worden. Het resultaat is dat je bij oudere telefoons een langere laadtijd kunt verwachten. Ze hebben moeite om de gegevens uit de applicatie in te laden.

 

Prestatieverschil tussen mobiele telefoons

Mobiele telefoons maken gebruik van verschillende hardware en software. Deze combinatie maakt het uniek voor een merk. Je zult hierdoor ook prestatieverschillen opmerken wanneer je een Ionic app gebruikt met verschillende smartphones.

 

De programma’s communiceren niet altijd even goed met de andere programmeertalen van de telefoons. In sommige gevallen kun je dus prestatieverschillen opmerken bij hetzelfde gebruik, maar met een andere mobiel. Desalniettemin is Ionic een gerespecteerde applicatie gebruikt door velen. 

 

Wil jij een Ionic app laten maken?

Heb jij een goed software idee wat je op zowel het web als via de mobiel wilt lanceren? Dan laat je je Ionic app op maat maken door Innovaware. We gaan samen met jou sparren over wat de beste aanpak is om de applicatie te implementeren. Ook zullen we kijken of een cross-platform inderdaad de beste optie is.

 

Wanneer het zover is sturen we je een concept. Aan de hand hiervan kun je samen met de expert nog feedback geven. We werken met duidelijke time tables en stellen vooraf deadlines. Kom in contact met de expert van Innovaware om je Ionic app te laten maken.

 

Matthias van InnovaWare

Een vrijblijvend adviesgesprek inplannen?