Het is heel makkelijk tegenwoordig om een webshop te starten. Met de juiste webshop software kun je al een goed begin maken aan een online business. Sommige software is handig voor in het begin om daarna over te stappen en andere hebben de uitbreiding functies in het pakket zitten. Maar wat is nu de website webshop software?
1
#Apps
Door · Matthias Benschop
#Apps
Door · Karel Deij
Om te weten welke webshop software je nodig hebt moet je natuurlijk wel weten wat voor een webwinkel je gaat hebben. Aan de hand van jouw voorkeuren selecteer je uit de lijst hieronder jouw favoriet. Over het algemeen is Shopify de beste all rounder en gebruik je de andere voor meer specifieke doeleinden.
Een oplossing in de richting van SaaS is het meest vriendelijke om in te stappen. SaaS staat voor Software-as-a-Service. Je maakt dus gebruik van een al bestaand programma om je webshop mee in te richten. Dit betekent dat er niet van alles nog gebouwd hoeft te worden. Het is snel, goedkoop en makkelijk om mee te beginnen.
Echter wil je wel dat je nog eventueel dingen kunt uitbreiden met andere software zoals plug-ins. Daarnaast wil je als beginner niet te veel kwijt zijn aan de opstartkosten van het maken van een webshop. Tot slot hebben we gekeken naar de mogelijkheden die er zijn binnen de meest gangbare betaalmethodes in Nederland zoals iDeal.
De Lightspeed eCom software is ontwikkeld in Nederland. Je zult zien dat de makers de Nederlandse markt goed begrijpen. Hier hebben ze dan ook rekening mee gehouden bij het ontwerpen van de software. Van origine een Canadees bedrijf met ook een kantoor in Nederland.
Waar Lightspeed met name in uitblinkt is het bundelen van meerdere verkoopkanalen. Ben jij bijvoorbeeld een winkelier die naast de fysieke winkel ook een webshop wilt hebben is dit ideaal. Je bundelt namelijk je verkoopkanalen met de webshop software van Lightspeed. Zo heb je maar één programma nodig voor je offline en online diensten.
Je voorraadbeheer wordt bijgehouden over de meerdere sales wegen. Dit betekent dat je zowel in je winkel, webwinkel of zelfs via social media je verkopen kunt doen. De voorraden worden op een centrale plek bijgehouden zodat je altijd een real time overzicht behoudt. Voor beginners is het lastig om alles in de gaten te houden. Met dit pakket krijg je een gebruiksvriendelijk begin van je webshop. Een nadeel is dat het weinig integraties heeft met andere software.
Shopify is een goede all rounder binnen de webshop software. Het heeft van alles wat met een gemiddelde kwaliteit. Het is een vrij bekende SaaS oplossing, dus als je nog wat wilt opzoeken is er genoeg over te vinden. Je kunt het installeren op alle formaten webshops, zowel de startup als de gevorderde webwinkel kan ermee overweg.
Je krijgt de keuze uit 70+ templates. Zo bieden ze toch een mogelijkheid om je webshop gericht in te delen zonder dat je veel werkt moet stoppen in het bouwen. Deze templates zijn van tevoren gemaakt en de ruime keuze betekent dat er altijd wel iets voor je tussen zit.
Shopify is zeer populair en gaat al een tijdje mee. De ruim 1,7 miljoen bedrijven draaien gezamenlijk $200 miljard per jaar om. Ze hebben hierdoor goed de kans gekregen om te investeren in de beveiliging van hun bedrijf. Als gevolg geniet jij van de sterke beveiliging binnen hun webshop software. Veel andere bedrijven willen graag samenwerken met zo’n grote partij. Daarom heb je veel SEO mogelijkheden. De 7.000+ plug-ins waaruit je kunt kiezen tillen je webwinkel naar een nieuw niveau.
Een nadeel is dat het zich niet in Nederland bevindt. Het is dus niet gericht op de Nederlandse markt, maar meer een algemene insteek.
Wix Stores is wat je nodig hebt als je op zoek bent naar de webshop software van deze bekende web 2.0. Het opzetten van een webwinkel aan de hand van hun pakketten gaat heel snel. Je doorloopt moeiteloos de eerste stappen en daarna kun je meteen je site vullen met je producten. Er komt vrijwel geen extra bouwwerk aan te pas. Je kunt het meteen gebruiken. Ook al zitten ze niet in Nederland, kun je online wel 24/7 contact opnemen. Dit kan via de chat of telefonisch.
Wix is een grote en bekende partij dus ook hier is er veel over bekend. Ze bieden veel mogelijkheden en integraties aan binnen hun pakket. Ze hebben wel 120 templates om uit te kiezen. Soms is het voor de beginner even zoeken waar alles staat, want met zoveel opties raak je soms het overzicht kwijt. Toch is het een goede builder als er even voor gaat zitten. Als je niet veel budget hebt is dit een prima optie, maar niet voor altijd. Het oogt namelijk niet heel professioneel waardoor je na een tijdje toch wilt opschalen.
Strato is iets minder bekend als SaaS voor je webshop, maar biedt nog steeds veel opties om je website mee aan te kleden. Je kunt integraties aangaan met Google Shopping of Amazon om je productassortiment flink uit te breiden. En voor de Nederlandse markt wel zo handig: iDeal en creditcards zijn beide geïmplementeerd als betaalmethodes. Wat betreft de veiligheid zit je ook goed. Je krijgt een SSL certificaat in je webwinkel als onderdeel van de beveiliging.
Ze bieden meerdere lagen van diensten aan. Elk pakket is een upgrade boven de ander. Wil je dus gewoon even kijken wat het is dan kies je voor het gratis Basic pakket. De opties worden steeds meer naarmate je een upgrade uitkiest. Voor beginners is het tot aan Advanced goed te regelen. Voor de Pro en Ultimate uitbreidingen heb je wat meer kennis van zaken nodig om de webshop software echt goed te gebruiken voor je winkel.
JouwWeb is voor de echte starters. Je hebt een lage investering nodig om hier mee te beginnen. Desalniettemin is de webshop software van JouwWeb prima om het vak te leren kennen. De basisfunctionaliteiten zijn er en het is een goedkope manier om alvast ervaring op te doen. Voor de kleine webshops is het zelfs goed genoeg om erop te blijven draaien.
De builder is goed te begrijpen zonder dat je veel tijd erin hoeft te steken. Vanaf de aanschaf is het al meteen in te zetten voor je producten. De Nederlandse ondersteuning maakt het gericht op onze eigen markt.
Met de lage kosten lever je wel wat in op professionaliteit. Het heeft niet zoveel functies als een van de andere webwinkel softwarepakketten bijvoorbeeld. Daarnaast ziet het er visueel niet zo professioneel uit als bij de andere. Heb jij niet de behoefte om naar een groot bedrijf uit te groeien, dan is dit een goede optie.
Waarschijnlijk heb je weleens gehoord van Magento en WooCommerce. Dit zijn grote namen in de wereld van de webshops, maar toch staan ze niet in deze lijst. Dat komt omdat we ons hier hebben gericht op software voor webshops. Magento en WooCommerce werken weliswaar óók met software en ook voor je webshop, maar het zijn geen SaaS oplossingen.
Deze diensten zijn iets anders, namelijk Paas (Platform-as-a-Service) oplossingen. Je bent dus gebonden aan hun platform om gebruik te maken van deze pakketten. Nu is het zo dat Wordpress een gigantische onderneming is en het populairste CMS. De integratie met WooCommerce is daarom zeker de moeite waard. Magento is enorm geliefd onder de zeer grote webshops (10.000+ producten). Er zijn bepaalde manieren om WooCommerce toch op een niet-Wordpress website te laten draaien, maar dat kost extra veel tijd om te laten slagen.
Het makkelijkste is om als beginner je te houden bij bijvoorbeeld een Shopify, Lightspeed, Strato, Wix of JouwWeb oplossing.
Over het algemeen is Shopify de beste webshop software. Het functioneert goed op zowel kleine als grote webshops. Wil jij liever iets waarmee je makkelijk je offline en online verkopen kunt beheren? Dan kies je voor Lightspeed. Strato is vergelijkbaar met de andere professionelere aanbieders. Wil je even testen of het wat voor jou is en daarna uitbouwen, dan maak je gebruik van hun pakketten in meerdere lagen.
Voor de echte beginners heb je JouwWeb en Wix. Prima om mee te beginnen en over het algemeen goede klantenservice. Zeker JouwWeb is voor Nederlandse ondernemers geschikt om kleinschalig te beginnen.