Een wireframe is een visuele blauwdruk van een website of applicatie, die de basisstructuur en indeling toont zonder visuele afleiding. Het helpt ontwerpers en ontwikkelaars de lay-out, navigatie en functies te plannen voordat het ontwerp verder wordt uitgewerkt. In deze blog leggen we uit wat een wireframe is en waarom het essentieel is voor het ontwerp- en ontwikkelingsproces.
Een wireframe is een visuele representatie van de structuur van een webpagina of applicatie. Het is een schematische tekening waarin de indeling van elementen zoals knoppen, tekstvelden, afbeeldingen en navigatie zichtbaar zijn, maar zonder gedetailleerde ontwerpkenmerken zoals kleur of afbeeldingen. Wireframes kunnen variëren van eenvoudige zwart-wit schetsen tot meer gedetailleerde, interactieve prototypes. Ze dienen als het fundament van het ontwerp, waarbij de focus ligt op de functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid van de interface, in plaats van het visuele aspect. Het helpt ontwerpers en ontwikkelaars om snel de structuur en flow van een webpagina of app te bepalen zonder afgeleid te worden door esthetische details.
Wanneer wij spreken over een wireframe hebben wij het over een als het ware schets voor een website of pagina. Net zoals een huis dat wordt gebouwd eerst een schets krijgt, werkt dit ook zo met een website. Een wireframe is dan ook een beknopte weergave van een website. De nadruk ligt op de inhoud en niet op de opmaak. Je zult dus zien dat je voornamelijk de structuur van de website ziet. Ook functionele relaties zoals knoppen of bestemmingen worden bepaald. Iets wat je niet in een wireframe zult tegenkomen zijn afmetingen, kleurenschema’s of de daadwerkelijke tekst van een pagina. Hieronder hebben wij de voornamelijkste doelen van een wireframe maken voor jou opgeschreven zodat jij beter kunt begrijpen wat een wireframe is:
Een wireframe ontwerp je helemaal aan het begin van het project, vlak nadat de eerste besproken concepten zijn goedgekeurd. Door het zo vroeg mogelijk in te zetten krijg je meteen een duidelijk beeld van hoe de website eruit zal komen te zien. Niet alleen qua grafisch ontwerp, maar ook qua structuur.
Dit geeft jou en de klant voldoende informatie om verder te sparren. Omdat er nog niets ontwikkeld wordt is het makkelijk om van traject te wisselen. Het is dus een goed idee om niet één maar meerdere structuren uit te tekenen. Samen met de klant kies je het beste uit. Eventuele feedback kan nog direct verwerkt worden. Als je op deze manier te werk gaat zul je merken dat de rest van het project eigenlijk vanzelf gaat. Het is een kwestie van bouwen, communicatie houden en de opmaak implementeren.
Wireframes zijn er in vele verschillende soorten. Om te zorgen dat jij weet welke wireframes passen bij jouw wensen, gaan wij ze hieronder in details voor je uitleggen:
Een basis wireframe wordt ook wel low-fidelity prototypes genoemd. Hierbij spreken wij over eenvoudige ontwerpen voor een pagina en deze zijn meestal in het zwart-wit.
Dit is praktisch een toevoeging aan de basis wireframes. Bij dit type wireframe vind je annotaties die ieder item van de wireframe beschrijven. Meestal worden deze annotaties gescheiden door ruimte met inhoud en functies waarbij kort de reden en het doel van ieder item wordt uitgelegd.
Wanneer annotaties niet genoeg zijn om te laten zien hoe een site zou moeten bewegen of hoe de inhoud in elkaar steekt, kan er meer informatie nodig zijn. Dat is wanneer je meer profijt hebt aan gebruikersstroom wireframes. Deze wireframes lunenn stattische weergaven zijn van een volledig interactief wireframe. Daarnaast kunnen ze ook een slideshow of zelfs een collectie aan wireframes bevatten.
Met dit soort wireframen kun je interacties, zoals tikken, swipen of ergens op klikken ervaren binnen of tussen enkele wireframes. Het toevoegen van interacties om over te gaan naar volledige mockups of live prototypes bespaart veel tijd voor de ontwikkelaar en ontwerper. Dit soort wireframes kunnen alleen worden gemaakt in presentatie- en grafisch design of met een speciaal maatwerk software voor prototypes en wireframes.
Om jou op weg te helpen bij het maken van een goede wireframe hebben wij een aantal handige tools. Lees hieronder de 6 simpele tools die jou kunnen helpen bij het ontwerpen van een succesvolle wireframe:
Figma is een applicatie die zich goed leent voor het maken van een wireframe. Door de cloud diensten kun je hier overal mee werken. Het voordeel is dat je naast een bouwtekening ook het design ermee kunt maken en dit scheelt je dan ook veel tijd.
Sketch, zoals de naam al doet suggereren, is uitstekend voor het maken van wireframe schetsen. Het is een gratis tool aangeboden voor je Mac waarmee je snel aan de slag kan. Ook beginners kunnen hiermee werken omdat het vrij simpel van opzet is, met voldoende ondersteuning om te leren. De uitgebreide bibliotheek stelt je in staat om elementen eruit te plukken die je wilt hebben. Dit scheelt in de hoeveelheid tijd die je bezig bent met het schetsen.
Adobe is een welbekend merk. Zo hebben ze ook een tool voor het maken van wireframes. Adobe XD versnelt het proces van ontwerpen maken voor je gehele team. Dankzij de vele koppelingen met andere tools binnen Adobe krijg je een overvloed aan opties. Daarnaast is de supportafdeling van XD op een professioneel niveau waardoor je altijd de ondersteuning krijgt die je nodig hebt als ontwerper of ontwikkelaar.
Met Lucidchart heb je genoeg opties wanneer het aankomt op het maken van wireframes. Het is een webapplicatie waarmee het maken van overzichten of lay-outs erg gemakkelijk gaat. Met de mogelijkheid om met meerdere personen tegelijk aan hetzelfde project te werken ga je snel door de ontwikkelfase van een website heen. Je werkt immers parallel in plaats van in serie.
Microsoft heeft Visio gecreëerd als tool om onderlinge relaties aan te geven. Aan de hand van modellen en hoe elk element zich verhoudt tot een ander, krijg je een duidelijk beeld. Het voordeel is dat het programma Visio nog verder gaat dan alleen wireframes maken. Mocht je dus extra overzichten willen maken of alvast beginnen aan de volgende stap in het ontwikkelproces dan kun je hiermee ook uit de voeten.
Wil je het echt bij een schets houden dan is Balsamiq de tool die je nodig hebt. Dankzij de simpele functies zal je het altijd houden bij een eerste indruk en niets meer. In dit geval is dat juist een voordeel, omdat je hiermee veel overbodige gesprekken over de invulling van de opmaak of stijl uit de weg gaat.
Na het lezen van dit blog weet jij precies wat een wireframe is en hoe je deze moet maken. Gebruik deze handige tools en begin meteen met het ontwerpen van je eigen wireframe!
Bij InnovaWare helpen we bedrijven van alle groottes bij het ontwerpen en ontwikkelen van effectieve, gebruiksvriendelijke websites en applicaties. Of je nu een wireframe nodig hebt voor je volgende project, of volledige webontwikkeling zoekt, ons team biedt maatwerkoplossingen die perfect aansluiten bij jouw wensen. Zelf bijvoorbeeld een urenregistratie app of personeelsplanning app laten maken? Neem contact met ons op voor professionele begeleiding bij elke stap van het proces, van concept tot uitvoering!
1
Applicatie structuur
Door · Matthias Benschop
Door · Matthias Benschop
© 2025 InnovaWare - Alle rechten voorbehouden