Wat is Laravel?

Laravel is een open source framework dat gebruikmaakt van de PHP programmeertaal. Je maakt hiermee webapplicaties volgens de Model-View-Controller architectuur. Het wordt voornamelijk ingezet om de backend van applicaties te maken, maar het heeft ook enkele frontend toepassingen.

Onderdeel uit collectie

2

Laravel

Geschreven door
Matthias van InnovaWare schrijft een blog over Wat is Laravel?
Matthias Benschop

Meer informatie nodig over Wat is Laravel?? Neem hieronder contact op!

Vorige blog

#Programmeren

Wat is HTML?

Door · Matthias Benschop

Volgende blog

#Programmeren

Wat is Livewire?

Door · Matthias Benschop

Hoe werkt Laravel?

Laravel stelt je in staat om met relatief weinig moeite cross-platform webapplicaties te maken gebaseerd op het PHP framework. Je installeert voordat je gaat bouwen met Laravel een bibliotheek. Hierin zijn tal van functionaliteiten in een archief opgeslagen. Veel van het schrijfwerk is dus al voor je gedaan. Het enige wat je hoeft te doen is deze voorgeschreven codes te implementeren en te activeren.

 

Omdat er alleen gebruik wordt gemaakt van referenties blijft het daadwerkelijke schrijfwerk dus klein. Niet alleen scheelt dit de moeite van het schrijven, maar blijft de opgebouwde code overzichtelijk.

 

Laravel is modulair opgebouwd. Wil je het op een grotere schaal toepassen binnen je project? Dat is geen probleem. Het leent zich uitermate goed voor het opschalen van een project.

 

Waarom is Laravel bedacht?

De ontwikkelaar van Laravel is Taylor Otwell. Deze heeft in 2011 de scripttaal bedacht als oplossing voor zijn persoonlijke voorkeur van werken. Hij wilde iets hebben dat simpel is van opzet terwijl het de meest gebruikte functionaliteiten in zich heeft. Het is dus bedoeld om heel toegankelijk te zijn. En dat heeft gewerkt. Er werken veel ontwikkelaars met Laravel. Het feit dat een overgroot gedeelte van de websites in aanmerking komt omdat ze gebouwd zijn met PHP is natuurlijk een bijkomend voordeel.

 

De voordelen van Laravel

Het voordeel van Laravel zit met name in de gebruiksvriendelijkheid. Het is simpel genoeg voor nieuwe ontwikkelaars om het snel op te pakken, terwijl het niet inlevert in de hoeveelheid functionaliteiten. De code is namelijk goed gestructureerd met een voorgeschreven format. Iedereen die hiermee werkt zal dus ongeveer dezelfde opbouw maken met de codes die ze schrijven.

 

Dit is ideaal voor projectleiders die willen voorkomen dat er eilanden ontstaan binnen een team. Iedereen is geforceerd om min of meer op dezelfde manier te werk te gaan. Het project blijft zo overzichtelijk als je de codes in duikt.

 

Om het te gebruiken is een lichte installatie vereist. Je kunt vrijwel meteen beginnen zonder dat je veel bijkomende programma’s nodig hebt om het werkend te krijgen. Mocht je tegen bepaalde problemen aanlopen, is het zoeken van hulp ook snel gedaan. Laravel telt namelijk veel gebruikers die actief zijn op diverse fora. Heb je dus een vraag is een oplossing niet ver weg.

 

De nadelen van Laravel

Er zitten ook een aantal nadelen aan Laravel. De community vormt het onderhoud van het framework. Je bent dus niet onafhankelijk wanneer je aan de slag gaat met deze scripttaal. Ook is het zo dat de updates niet altijd backwards compatible zijn. Updates heb je nodig om je systeem draaiende te houden. Er zijn altijd wel dingen die verbeterd kunnen worden. Nieuwe technologieën worden gebouwd op de laatste versies. Om niet achter te lopen moet je dus je updates installeren. Als je dit niet doet loop je het risico dat je applicaties niet meer werken omdat er een nieuwe versie is die nog niet geïnstalleerd is.

 

De Model, View en Controller architectuur

Om goed te begrijpen hoe Laravel werkt moeten we ingaan op de architectuur waarop het gebouwd is. En dit is de Model, View en Controller architectuur, ook wel MVC in het kort. De Model is de data, de Controller de logica van de applicatie en de View is de voorkant van de applicatie.

 

Jij interacteert dus via de View met de Controller die op zijn beurt informatie ophaalt uit de Model. Afhankelijk van wat je doet aan de voorkant voor de Controller verschillende taken uit op basis van de gegevens die het kan ophalen uit de Model. Een programmeur bouwt dus de applicatie door de Controller aan te vullen met nieuwe mogelijke acties. De ontwikkelaar heeft zelf in de hand welke acties er dus allemaal uitgevoerd kunnen worden.

 

Gestructureerde databases met Object Relational Mapping

De Object Relational Mapping is een manier om de data die zich binnen de Models bevinden gestructureerd te houden. Je kunt je voorstellen dat gegevens binnen databases steeds op dezelfde manier opgesteld moeten worden. Met een Object Relational Mapping, ofwel ORM, is dit mogelijk.

 

Het aanroepen van data in een database gebeurt op basis van tabellen. Een ORM structureert deze tabellen zodat het aanroepen van de gegevens snel en efficiënt gebeurt. Elke database tabel krijgt zijn eigen Model en Controller. Zo kan er onderscheid worden gemaakt tussen verschillende resources. Bovendien is trouble shooting een stuk makkelijker als je niet de gehele database hoeft af te gaan, maar alleen hoeft te zoeken binnen een bepaalde database tabel.

 

Het stroomlijnen van veel op veel relaties of één op veel relaties is met een ORM goed in kaart te brengen. Een voorbeeld van een veel op veel relatie is dat een product aan meerdere klanten gekoppeld kan zijn, terwijl een klant ook aan meerdere producten gekoppeld kan zijn. Een voorbeeld van een één op veel relatie is een klant die meerdere facturen heeft. Deze facturen zijn specifiek voor die klant en kunnen daarom niet gekoppeld worden aan andere klanten.

 

Voorkom dubbele acties met een Handler

Wanneer je met meerdere gebruikers werkt die ieder afzonderlijk van elkaar input kunnen geven loop je het risico dat er dubbele gegevens ontstaan. Wanneer twee gebruikers verschillende data of dubbele data invoeren is het voor de Controller lastig om de informatie te verwerken. Hier heb je binnen Laravel een Handler voor.

 

De Controller ontvangt in eerste instantie de informatie en stuurt deze naar de Handler. Deze laat weten of hij zijn taak heeft kunnen uitvoeren. Het resultaat bepaalt of de informatie verwerkt wordt of niet. Vooral bij veel wijzigingen voorkomt dit dat er dubbele code ontstaat.

 

Is Laravel een programmeertaal?

Nee, alhoewel je het in eerste instantie zou denken is Laravel een scripttaal, maar geen programmeertaal. Er zijn zeker overeenkomsten te vinden tussen deze twee. Programmeertalen staan echter op zich. Ze werken onafhankelijk van een platform. Je schrijft dus nieuwe software die niets vrijwel niets anders nodig heeft om te functioneren. Een scripttaal wordt geïnterpreteerd. Ze hebben een compiler nodig om de toepassingen te kunnen doorvoeren.

 

Programmeertalen hebben dit niet omdat ze al gecompileerd zijn. Ze slaan dus een stapje over en zijn daarmee iets sneller met het toepassen. Ook is foute code vergeeflijker binnen een programmeertaal dan binnen een scripttaal. Waarom dan toch voor een scripttaal kiezen zoals Laravel? Omdat het bouwproces een stuk sneller gaat. Je kunt immers veel stukken code herhalen.

 

Laravel werkt binnen een PHP framework

Laravel is misschien niet zo bekend onder niet-programmeurs. Maar het PHP framework waarin het werkt is razend populair onder software bouwers. De bekendste toepassing hiervan is Wordpress, de internetstandaard tegenwoordig om websites te maken. Omdat PHP aan de achterkant van een website werkt heeft de doorsnee internetgebruiker er weinig mee te maken. Je ziet het immers niet.

 

De reden waarom PHP zo in aanzien is gegroeid is vanwege de gebruiksvriendelijkheid. Het bouwen wordt gedaan aan de hand van een gigantische bibliotheek. Deze staat vol met kant-en-klare bouwblokken die je kunt toevoegen. Je kunt je voorstellen dat het maken van nieuwe software aan de hand van deze vooraf gebouwde blokken een stuk sneller gaat. Bovendien zorgt het voor een uniformiteit. Wanneer er iets met jouw programmeerwerk aan de hand is, is de kans groot dat iemand de oplossing weet.

 

Maak je ontwikkelproces makkelijk met Laravel

Met Laravel maak je je ontwikkelproces makkelijk. De maker van Laravel heeft in het bijzonder gekeken naar welke taken het vaakst voorkomen binnen software development. Juist voor deze taken heeft hij een oplossing gezocht. Je kunt veel van de vooraf gemaakte modules in een handomdraai toepassen binnen je project.

 

Ook is er een grote ontwikkeling binnen Laravel. De aanbieder is constant bezig met het verbeteren van de software. Je hebt een grote groep mede-ontwikkelaars bij wie je terecht kunt op het moment dat je er zelf niet uitkomt. Dit maakt het ontwikkelproces een stuk zekerder omdat je weet dat er altijd wel een oplossing te vinden is. Bovendien wordt het up-to-date gehouden met de laatste extra’s en tools. Ze luisteren naar feedback van de gemeenschap om zo met nieuwe oplossingen te komen voor veelvoorkomende problemen. Dit zorgt ervoor dat je routing, caching of migratie een stuk makkelijker aanpakt dan zonder Laravel.

 

Matthias van InnovaWare

Een vrijblijvend adviesgesprek inplannen?

Neem contact op!